Praktische kant van het raam

Laten we vooral de praktische kant van het raam niet vergeten: dagelijks vervult dit (meestal) rechthoekige ding in ons huis onze wensen omtrent veiligheid en warmte. En niet te vergeten: de inbraakveiligheid! De behoeften inzake de ramen in je huis kunnen ver reiken. Daarbij is het nuttig de juiste afweging te maken tussen wat jij wilt en wat je budget precies toelaat.

Investeren in duurzame ramen is meestal wel de juiste keuze. Wil je inbrekers afschrikken met jouw ‘anti-inbraak’ raam; weet dan dat het geheel stevig dient te zijn. Veilig beslag én inbraakwerend glas in combinatie met een betrouwbaar raamprofiel vormen een teleurstelling voor haast elke inbreker. Positief: sommige inbraakwerende ramen zijn fiscaal aftrekbaar.

Ik krijg dikwijls de vraag welke raam materialen juist zorgen voor de beste isolatie. Een heikel punt. Want ook dat hangt samen met jouw beschikbaar budget.  Aluminium beglazing isoleert overdreven goed, maar vaak is dat ook overdreven duur. Op de tweede plaats staan raamprofielen uit hout, maar deze vergen tamelijk wat onderhoud. Pvc-ramen daarentegen vereisen amper onderhoud, zorgen voor een hele goede isolatie én is het goedkoopst. Het is dus een kwestie te kijken naar welk criterium voor jou op de eerste plaats komt!

Toch raad ik je ten stelligste aan veel belang te hechten aan een degelijke isolatie. Of wilde je in putje winter kou lijden in eigen woonkamer? “ Maar isolerend glas is zo duur,” klinkt het uit vele Belgische monden. En eigenlijk is dat niet waar. Slecht isolerende raamprofielen die niet beantwoorden aan de energienormen van vandaag zijn nefast voor de energiefactuur an sich. Indien je vaststelt dat je achterover valt wanneer je deze opent, is het aangewezen om raamrenovatie te overwegen. Wie overgaat tot de uiteindelijke verbouwing van ramen en raamprofielen kan daarbij – naast het besparen van een flinke duit – een fikse bijdrage leveren aan het milieu. Ramen met dubbele beglazing verbeteren immers de warmteprestatie van je woonst. En zo stoot je echt veel minder CO2 uit!