Een koud raamkunstje

Vanwege mijn passie voor het raam, wil ik even het kunstzinnige aspect belichten. Ik verklapte al dat glas in lood vaak gebruikt wordt bij gebrandschilderde ramen. Een gebrandschilderd raam? Dat is vaak het enige wat je nodig hebt voor een raam dat gelijkstaat aan pure kunst! Dergelijke uitvoeringen tref je aan in herenhuizen van vroeger. Of in gebouwen in gotische stijl. Of in kerken natuurlijk

Bij deze laatste is er vaak sprake van raamprofielen met veel ornamenten. De sierlijkheid is dikwijls een echte blikvanger. Wat kunstzinnige ramen betreft, heeft één van de lage landen – met name België – al wat mogen verwezenlijken. In provincie Limburg kreeg een jonge kunstenaar verdiende media-aandacht door bepaalde raamkunsten te ontwerpen voor een MS-ziekenhuis. Zijn kunstwerk heet ‘Veerkracht in reflectie’. Het illustreert het raakvlak tussen de leefwereld binnen in de revalidatieruimten en de omgeving buiten.

Het komt wel vaker voor dat kunstenaars hun creatieve spinsels botvieren op ramen. Toch staat de mens klaarblijkelijk niet te springen om moderne raamkunstwerken te categoriseren onder ‘kunst’. Vinden we kunstwerken op raamfolie dan amateuristisch? Is het misschien onvoldoende ingeburgerd in onze maatschappij? Ik begrijp het alvast niet. Voor mij is raamkunst gelijkwaardig aan traditionele kunst. Sterker zelfs, ik kan kunstwerken die verwerkt zijn in ramen meer appreciëren dan eender welk ‘gewoon’ kunstwerk.